Poveștile – Punți între Real & Imaginar

Jocul de scriere creativă pe care l-am conceput aduce împreună imagini-personaje și cuvinte, poate fi folosit individual și/sau în grup, urmărind, prin cele trei variante incluse în regulament (Imaginarium, Povești-Sentiment și Poezie-Fantezie) să pună în valoare nu doar inteligența lingvistică a participanților, ci mai ales pe cea emoțională. Dat fiind faptul că poveștile pe care le creăm vorbesc despre noi (despre modul în care înțelegem lumea și ne raportăm la aceasta, despre visurile, nevoile, dorințele sau temerile noastre mai mult sau mai puțin conștientizate) încurajarea exprimării autentice folosind acest instrument excepțional – povestea – este un act natural și necesar în egală măsură.

Întrucât varianta nouă a jocului acoperă doar trei posibilități de utilizare a cardurilor, vă propun să descoperiți și alte tipuri de activități ce pot fi realizate cu acestea.

Recomandare:

Ideal ar fi să acordăm importanță și părții introductive a atelierelor în cadrul cărora sunt scrise povești. Invitând fiecare participant să răspundă la provocări de genul: „De ce scriu oamenii povești?”/ „Când spui Poveste, spui…” /„Ce fel de povești îți plac și de ce?” etc., vom observa că argumentele pe care participanții le aduc în aceste discuții libere conturează tocmai elementele de bază (esențiale) ale poveștilor pe care mai apoi le vor scrie.

 

Activități sugerate:

* Poveste Colectivă / Asocieri Libere

Cele 19 carduri ale primului set sunt așezate într-un teanc în mijlocul participanților. Participantul cu vârsta cea mai mică ridică un card și începe povestea, rostind o frază în care să fie menționat personajul extras. Jocul continuă cu următorul participant, care va lua alt card-personaj și va dezvolta povestea. Cardurile deja folosite vor fi puse pe masă (cu fața în sus) astfel încât dacă un participant dorește să contribuie la poveste fără a adăuga un personaj nou, să le poată vedea pe cele deja extrase. Jocul continuă cu următorii participanți.

 

*Rescrie O Poveste!

O poveste scrisă folosind cardurile primului set este printată în mai multe exemplare ce vor fi împărţite participanților. Acestora li se va cere să identifice verbele din poveste şi să le înlocuiască cu unele noi, schimbând astfel complet sensul iniţial al poveştii.

 

*Litera Interzisă!

Jucătorii stau într-un cerc, iar cel mai mic dintre ei alege o literă (aceasta va fi „litera interzisă”). Ceilalți vor încerca să găsească (folosindu-se de toate cardurile jocului) cuvinte care să nu conțină litera respectivă. Cardurile vor circula foarte rapid de la un participant la altul – cei care vor spune cuvinte în care se regăsește litera interzisă, vor ieși din cerc.

 

*Citeşte Povestea Mea!

Participanții vor folosi doar cardurile de sprijin (setul III) şi vor crea o poveste care să conţină cât mai multe dintre cuvintele şi expresiile scrise pe cardul ales (fiecare participant alege un singur card ). La final, vor schimba poveştile între ei şi le vor citi.

 

*Non–Senses (dezvoltarea creativităţii limbajului )

Folosind atât personajele primului set, cât și cuvintele înscrise pe oricare dintre cardurile setului III, participanții pot crea propoziţii lipsite de logică (non-senses). Fiecare jucător va scrie, pe o coală de hârtie, cel puțin trei propoziții de acest fel, subliniind cuvintele ce se regăsesc pe carduri.

 

*Ce îţi Inspiră?

Fiecare participant ridică un card din primul set. Pe o hârtie va scrie impresii subiective cu privire la imagine. Care este primul gând pe care l-a avut când a privit imaginea?

– Ce emoţie trezeşte imaginea respectivă în el?

– O poate asocia cu un miros / sunet anume?

– Îi aminteşte de vreo experienţă?

– Care este cel mai potrivit nume pentru imagine?

Discuţii libere. Impresiile notate pot fi folosite pentru a crea o poveste.

 

*Lista cu Sinonime & Antonime (dezvoltarea vocabularului)

Participanților li se va cere să identifice cât mai multe sinonime/antonime pentru un cuvânt pe care ei îl aleg (cardurile setului III).

 

*Mi-ar plăcea/Nu mi-ar plăcea  să fiu…

Participanții sunt așezați în cerc. Cinci-șapte carduri din primul set sunt aranjate în mijlocul mesei.

Cel mai mic dintre jucători începe, ridicând două carduri:

„Dacă aș fi un personaj din cele cinci, aș alege să fiu ………………. pentru că …………. .”

”Dintre cele cinci personaje, nu mi-ar plăcea să fiu ………………. pentru că …………… .”

Jocul continuă cu următorul participant. Discuții libere.

Posted on: mai 4, 2017, by : Klaudia

6 thoughts on “Poveștile – Punți între Real & Imaginar

 1. Într-o vreme în care copiii sunt lăsați în lumea diformă a internetului, cineva se ocupă de formarea copiilor noștri, aceasta este Klaudia Muntean. Felicitări! Acum să vedem dacă dascălii vor fi receptivi.

  1. Vă mulțumesc mult pentru apreciere, doamna Paulina! Din fericire, în școlile în care am ajuns (dar nu numai) există deschidere pentru genul acesta de materiale educative, lucru care nu poate decât să mă bucure!
   Toate gândurile bune!

 2. Văzând ce impact are atelierul de scriere creativă pe care l-ai desfășurat cu copiii am hotărât să realizez unele din propunerile tale cu setul pe care l-am primit.
  Îți mulțumesc pentru cadou și premii, pentru idei, pentru tot.
  E cu totul special ceea ce faci tu! Te felicit! Ai toată aprecierea mea!
  Să auzim de bine!

  1. Și pe mine m-a bucurat enorm experiența de la Cluj, Haricleea! Copiii au fost minunați, iar poveștile lor… fascinante de-a dreptul! Îți mulțumesc pentru apreciere și îți doresc să crești și generațiile următoare la fel de frumos! Pe curând!

 3. Ma bucur muuult ca v-am descoperit.
  Am reusit sa il determin pe copilul meu sa scrie povesti cu placere folosind cardurile.
  Eu l-am lasat sa aleaga, la intamplare, trei carduri cu personaje, unul cu citate si unul cu actiuni. Folosindu-le pe toate creeaza o poveste, pe care o poate continua , cu un nou capitol, in ziua urmatoare. Seara cand ne intalnim imi cere el sa traga cardurile, pe care le va folosi in ziua urmatoare.
  Sunt foarte folositoare si sugestiile dvs de folosire a jocului, le vom pune in practica, cat mai curand.
  Acum vreau sa luam si jocul de arta. Sigur vom invata impreuna multe lucruri noi intr-un mod placut.
  Va multumesc si sper sa va urmeze si altii exemplul!

 4. Bună seara, Alina!
  Nu pot să simt decât fericire citind mesajul Dvs., fără îndoială există o rezonanță între fiul Dvs. și personaje, dacă simte să continue/dezvolte povestea în acest fel! Poate inventa și alte variante de joc, sugerasem câteva tocmai pentru a arăta că jocul poate fi experimentat în mai multe moduri.:)

  Mulțumiri pentru gânduri și aprecieri!
  Vacanță frumoasă în continuare!
  MK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.